siku john deere

Siku Farmer

Siku Farmer series en modellen

siku farmer
Siku is leverancier van vele uiteenlopende modellen voor de bosbouw en landbouw.

Kenmerkend is dat de voertuigen, aanhangers en zelfs bosbouwmachines allemaal realistisch gebouwd zijn met echt werkende onderdelen.

De modellen zijn op twee manieren te onderscheiden. Als eerste op schaal. De schaalmodellen lopen van 1:87, 1:50 naar 1:32. In het overzicht hieronder de onderlinge verschillen.

In onderstaande foto 3 vergelijkbare modellen:

siku schalen vergelijken
3 verschillende afmetingen

In de video hieronder de toelichting.

1:87 Dit zijn de meest robuuste modellen

Geschikt voor jonge kinderen maar ook een compacte vitrinekast. Er is sprake van een vast frame met een vaste wielset; oftewel er is geen mogelijkheid om te sturen met een stuurtje. Voorbeelden in deze serie zijn de vrachtwagens met dieplader en twee landbouw tractoren en vrachtwagens. In deze serie Siku farmer 1:87 zijn geen losse tractoren verkrijgbaar. Meer informatie over de 1:87 modellen van Siku.

siku farmer vergelijken

1:50 is een echte tussenmaat

De tractoren hebben in deze serie ook een vaste vooras, vaak een voorlader en een trekhaak. De bouwstijl is herkenbaar; een metalen chassis met kunststof opbouw. Denk aan kunststof uitlaat, spiegels en uiteraard de banden. De 1:50 Siku modellen zijn in diverse categorieën beschikbaar; denk aan de bosbouw, tractoren en aanhangers. Een opvallend model in de schaal 1:50 is de Siku Claas servicebus, met de oliedrum een mooie uitbreiding.

Siku New Holland 1-50

1:32 is de standaard maat met de meeste mogelijkheden.

Denk bij de tractoren aan een werkende achterhef, trekhaak achter, fronthef, afneembare cabine, echt werkende stuurinrichting en frontlader met verwisselbare aanbouwdelen. De aanhangers en machines zijn ook niet van echt te onderscheiden. Noemenswaardig is wel dat in de schaal Siku Farmer 1:32 geen vrachtwagens en trailers beschikbaar zijn. Via deze link meer informatie over de 1:32 modellen van Siku.

siku fendt 1-32

Een andere manier om de Siku Farmer modellen te sorteren is op thema en toepassing.

Er zijn twee thema’s; dat is bosbouw en landbouw.

In de bosbouw zijn er bijzondere John Deere modellen voor het oogsten en vervoeren van boomstammen. Stuk voor stuk zijn dit bijzondere modellen in de schaal 1:50 en in de schaal 1:32.

Siku bosbouw modellen
Siku bosbouw modellen

De Siku Farmer landbouw heeft als basis de landbouw tractoren. Deze zijn in alle formaten beschikbaar, van 1:32, 1:50 en 1:87. Even opletten is dat in de schaal 1:87 bij Siku Farmer geen losse tractoren beschikbaar zijn. Wel combinaties van bv tractor met zaaimachine.

De siku Farmer serie is te verdelen in de volgende modellen:

  • Oogsten: zowel gras, bieten, granen als mais
  • Transport: van tractoren, melk en bulktransport met vrachtwagen
  • Trekker en aanhanger: combinaties van complete sets met de tractor als basis
  • Grondbewerking: Vooral akkerbouw werkzaamheden als ploegen en eggen
  • Tractoren: In alle formaten beschikbaar
  • Weiland: Denk aan gras oogsten, maar ook maaien en harken
  • Aanhangers: Van grastransport tot melkaanhanger, compleet
  • Aanbouwdelen: Accessoires voor de Siku tractoren
  • Toebehoren: Denk aan bestuurders, pallets en frontgewicht
  • Algemene aanbouwdelen: Om het compleet te maken, van schuif tot bomenklover.
Siku farmer modellen
Siku farmer modellen

Siku of Britains?

Britains maakt al veel langer landbouw miniaturen; jarenlang was dit merk duidelijk verder dan Siku. Echter de laatste jaren is dit anders geworden, de huidige Siku modellen zijn vaak net even meer gedetailleerd en kennen een betere bediening. Denk dan aan stuurinrichting. Dit verschil is echter niet in een vitrinekast terug te zien, wel in de prijs. Britains is vaak net wat goedkoper.