loods met siku vrachtwagens

Siku historie

Siku is een Duitse fabrikant van speelgoed voertuigen. De voertuigen waren in het begin vooral van kunststof, later is men de modellen in een combinatie van metaal en kunststof gaan leveren. De naam Siku staat voor Sieper Kunstoffe; wat een combinatie is van de achternaam van de oprichter en het Duitse woord kunststoffen.

In de opstartjaren heeft Siku verschillende series gemaakt van oa vliegtuigen en afwijkende maten zoals 1:60 en zelfs 1:250.
De huidige modellenserie is in de jaren 1960 en 1970 ontstaan, van metaal en een 4 cijferig nummer.

Een bekende productlijn zijn de Siku Farmer modellen, deze zijn in 1983 gelanceerd in de standaard schaal 1:32. Later is dit uitgebreid met de schaal 1:87 en een tussenmaat 1:50. Op deze pagina worden de verschillen tussen deze maten verder uitgelegd (linkje maken)

De Siku Control modellen zijn in 2004 op de markt gebracht. Dit zijn bestuurbare voertuigen in de schaal 1:32. In het begin zijn deze met een infrarood afstandsbediening geleverd. Ondertussen is dit allemaal vervangen door radiografische modellen wat de betrouwbaarheid sterk verbeterd heeft.

Siku Super zijn allemaal totaal verschillende voertuigen; van rupskranen tot boten. Alle voertuigen zijn herkenbaar uit het dagelijkse leven en van metaal met kunststof gemaakt. In deze serie worden de schalen 1:50, 1:55 en 1:87 gemaakt. Er is een verdeling naar bijvoorbeeld bus&trein, vrachtwagens maar ook legervoertuigen.

Een recentere serie is de Siku World lijn, vanaf 2013. Nadat oa KidsGlobe Farming verschillende aanvullingen succesvol op de markt heeft gezet is Siku zelf ook aanvullingen voor oa de Farmer modellen gaan bouwen.
Naast aanvullingen op de Farmer serie zijn er ook modellen zoals Siku car park en Traffic. Dit zijn dan modellen welke in het dagelijkse verkeer te zien zijn zoals verkeerslichten.